Hlavní obsah

Toyota kvůli nedostatku součástek pozastaví výrobu v Evropě

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Toyota plánuje zastavit výrobu v pěti svých evropských továrnách celkem na osm dnů v dubnu a květnu. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na prohlášení firmy s tím, že důvodem je nedostatek součástek způsobený březnovým zemětřesením.

Foto: Valentin Flaurand, Reuters

Článek

Své brány zavřou dva závody ve Velké Británii, po jednom pak v Turecku, ve Francii a v Polsku. Toyota rovněž očekává pokles své produkce v květnu, o dalších odstávkách ještě nerozhodla.

Tento týden nicméně Toyota uvedla, že problémy s nedostatkem součástek by se na výrobě mohly negativně odrážet až do července.

Podle makléřské společnost Deutsche Securities by se mohl provozní zisk největšího japonského i světového výrobce automobilů propadnout pro tento finanční rok až o 84 procent.

Na japonském zemětřesení by podle některých analytiků mohly evropské automobilky tratit, pokud jde o zisk, až 2,4 miliardy eur (skoro 60 miliard korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám