Hlavní obsah

Lék z konopí by si mohli lidé stříkat pod jazyk i v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Společnost GW Pharmaceuticals podepsala dohodu o prodeji svého léku Sativex na některých trzích v Asii a Africe se švýcarskou farmaceutickou firmou Novartis. GW tak získala důležitou podporu pro svůj kontroverzní lék z konopí od přední farmaceutické firmy a schválení prodeje očekává mimo jiné i v Česku.

Foto: Reuters

Cannabis čili konopí

Článek

Sativex se stříká sprejem pod jazyk a obsahuje dvě aktivní složky vyráběné z konopí. Z konopí však lze získat také marihuanu, která je v Česku počítána mezi omamné a psychotropní látky.

Sativex se nyní prodává v Británii, Španělsku a Kanadě, kde byl schválen v roce 2005 jako první lék založený na konopí. GW očekává schválení prodeje v dalších šesti evropských zemích, včetně České republiky, kde chce zahájit prodej v příštím roce.

Pomocník proti roztroušené skleróze

Sativex byl schválen v některých evropských zemích a Kanadě pro léčbu zvýšeného svalového napětí způsobeného roztroušenou sklerózou. Švýcarská společnost bude mít podle dohody na starosti prodej léku v Austrálii a na Novém Zélandu, v Asii bez Japonska, Číny a Hongkongu, na Blízkém východě a v Africe.

GW získá podle podmínek dohody od Novartisu jako zálohu pět miliónů dolarů (asi 84,4 miliónu Kč) a později další platby v celkové výši 28,75 miliónu dolarů. Rovněž bude dostávat podíly z prodeje léku vyráběného z konopí pěstovaného na tajných místech anglického venkova, připomněla agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám