Hlavní obsah

Ceny v březnu zpomalily růst

– Praha
Novinky, pit

Míra inflace v březnu zpomalila meziročně růst na 1,7 procenta po 1,8 procenta v únoru. Meziměsíčně spotřebitelské ceny stouply o 0,1 procenta, jak uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Vejce v porovnání s loňskem zlevnily.

Článek

„Letos zatím ceny nerostou zdaleka tak rychle, jaká jsou očekávání,“ připomněl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Nejvíce lidé sáhli do peněženek, pokud kupovali potraviny, zejména pečivo, těstoviny, brambory a mouku. Levnější v porovnání s loňským březnem byla především rýže a vejce. Zlevnily i mobilní telefony, konkrétně o 12,6 procenta.

„Tržní nájemné vzrostlo o 0,5 % a regulované o 4,6 %, takže se stále nepotvrzuje, že by po deregulaci ceny nájemného výrazně vzrostly,“ sdělil Volf.

Ceny půjdou nahoru

Pokud jde o elektroniku, na její ceně se podle Volfa pozitivně projevuje silná koruna, která k dolaru dokonce pokořila sedmnáctikorunovou hranici.

Podle Volfa by ještě letos ceny měly vzrůst. „Ceny nahoru požene chystané zvyšování DPH a vyšší ceny energií, především ropy, se budou stále více projevovat do cen koncových výrobků,“ dodal Volf.

Jak uvedl analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank, inflace by se až do podzimu měla udržet pod dvouprocentním cílem České národní banky (ČNB), proto by další zvýšení úrokových sazeb mohlo nastat až ve třetím čtvrtletí.

Reklama

Výběr článků

Načítám