Hlavní obsah

Islanďané řekli v referendu "ne" splácení dluhu Británii a Nizozemsku

– Reykjavík
Novinky, pit

Nedělní výsledky referenda na Islandu ukázaly, že většina obyvatel ostrovního státu je proti splácení pěti miliard dolarů (asi 85 miliard korun) Velké Británii a Nizozemsku, které svým občanům uhradily ztracené vklady u tamní internetové banky Icesave. Uvedly to jednotlivé světové agentury.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Islandská premiérka Jóhanna Sigurdardóttirová na základě výsledků hlasování varovala, že země se může dostat do ekonomických i politických potíží.

Toto referendum bylo již druhým odmítnutím miliardové platby, neboť podobně negativně skončilo i předchozí hlasování loni v březnu.

Podle státní televize nyní řeklo své ne téměř 60 procent Islanďanů, kteří nechtějí nést zodpovědnost za „nezodpovědné bankéře“.

Čeká se soudní dohra

Velmi rozmrzele se k výsledkům vyjádřili oficiální představitelé Velké Británie a Nizozemska. Podle britského ministra financí Dannyho Alexandera bude mít spor zřejmě soudní dohru, v podobném duchu se vyjádřil i jeho nizozemský protějšek Jan Kees de Jager.

Mnozí ekonomové se domnívají, že celý problém brzdí oživení islandské ekonomiky, stejně jako případnou možnost vstupu ostrovního státu do Evropské unie.

Vlastníkem Icesave byla společnost Landsbanki, jedna ze tří velkých islandských bank, jež v roce 2008 zkrachovaly. Peníze v Icesave měli uloženy také občané Velké Británie a Nizozemska. Jejich vlády jim ztracené vklady vyplatily, následně však začaly finanční prostředky vymáhat od Islandu.

Reklama

Výběr článků

Načítám