Hlavní obsah

Nezaměstnanost klesla víc, než se čekalo

Novinky, pit
Praha

Podle ministerstva práce a sociálních věcí klesla nezaměstnanost z únorových 9,6 procenta na 9,2 procenta v březnu. Snížení zaskočilo analytiky, ti očekávali pokles na 9,4 procenta.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Lidí bez práce bylo nejméně za letošní rok, konkrétně 547 762. „Přesto se zvýšil počet nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti meziměsíčně o více než 2000 na 49 463,“ připomněl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Volných pracovních míst je sice nejvíce od loňského září, jejich počet se ale drží kolem 34 000, což stále není podle Volfa číslo, které by stačilo na výraznější snížení nezaměstnanosti.

„Dnešní číslo hodnotíme jako dobré. Snižující se nezaměstnanost je v kontextu zlepšujících se dalších statistik z tohoto týdne,“ informoval Volf. Připomněl dvouciferný růst průmyslu, za nímž stojí zrychlení německé ekonomiky, což se pozitivně projevuje také na domácí nezaměstnanosti.

Budoucnost v růžových barvách

Výhledy do budoucna jsou nadějné, počet lidí bez práce by se měl nadále snižovat. Důvodem je podle Volfa zrychlující tempo ekonomického růstu a sezónní faktory. „Letos počítáme s průměrnou mírou nezaměstnanosti okolo 8,6 procenta a v roce 2012 odhadujeme její další pokles k 8 procentům,“ nešetří optimismem analytička Helena Horská z Raiffeisenbank.

Pokles nezaměstnanosti má vliv i na trh spotřebitelských úvěrů, protože s klesající nezaměstnaností se snižuje i riziko spojené s nesplácením. „Pokud snížení nezaměstnanosti v tomto měsíci odstartuje dlouhodobější trend, lze předpokládat, že banky a úvěrové firmy částečně povolí kritéria, a na úvěr tak dosáhne více lidí,“ domnívá se analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

Reklama

Výběr článků

Načítám