Hlavní obsah

Řízení letového provozu loni výrazně zvýšilo hrubý zisk

– Praha

Státní podnik Řízení letového provozu (ŘLP) v loňském roce zvýšil hrubý zisk o 65 procent na 203 miliónů korun. Za růstem je také zvýšení letového provozu v českém vzdušném prostoru o 2,7 procenta proti slabému roku 2009. Uvedl to mluvčí společnosti Richard Klíma.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Řízení letového provozu na ruzyňském letišti

Článek

„Zisk nebyl dosažen na účet leteckých dopravců, protože podnik v roce 2010 zachoval své ceny na úrovni posledních dvou let,“ řekl Klíma. Obrat ŘLP loni mírně vzrostl na 3,1 miliardy korun z 2,9 miliardy o rok dřív.

Podle generálního ředitele ŘLP Jana Klase neplánuje společnost zdražovat poskytované služby ani letos. Očekává proto růst poptávky ze strany leteckých dopravců o 3,5 procenta.

Pětidenní výpadek kvůli sopce

Do hospodaření podniku loni významně nezasáhlo ani dubnové pětidenní přerušení leteckého provozu nad Českou republikou kvůli výskytu sopečného popela v českém vzdušném prostoru. Toto dočasné zastavení provozu snížilo ŘLP podle jeho odhadů výnosy za traťové služby a služby poskytované na letištích o 37,4 miliónu korun.

Hlavním zdrojem příjmů podniku bylo i loni poskytování letových navigačních služeb. Představovaly 93 procent z celkových výnosů podniku.

Státní podnik Řízení letového provozu vznikl 1. ledna 1995. Poskytuje veřejné letecké služby uživatelům vzdušného prostoru České republiky a na letištích Praha-Ruzyně, Brno-Tuřany, Ostrava-Mošnov a Karlovy Vary.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám