Hlavní obsah

V Řecku kvůli stávce novinářů nastane informační temno

– Atény
Novinky, pit

Řečtí novináři zahájili úderem šesté hodiny ranní čtyřdenní stávku, která připraví zemi o informace až do pondělí. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Řecký ministr financí George Papaconstantinou

Článek

Novináři protestují proti snižování počtu pracovních míst a snižování mezd v důsledku úsporných opatření. Rozhlasové a televizní stanice nebudou vysílat žádné zprávy, stejně tak i webové servery. Nevyjdou ani žádné noviny či časopisy.

Ekonomická krize a úsporná opatření vedly ke snižování mezd a propouštění. Podle deníku Katimerini se ztráty pěti hlavních skupin řeckého tisku loni zdvojnásobily a dosáhly celkem 107,7 miliónu eur (asi 2,4 miliardy Kč). Prodej tisku klesl o 22 procent a příjmy z reklamy podle odhadů se snížily o 20 procent, připomíná ČTK.

Stávky na denním pořádku

Řecko bylo nuceno loni v květnu přijmout záchranný úvěr od zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu ve výši 110 miliard eur. V rámci restrikčních opatření sáhla tamní levicová vláda ke snížení důchodů a platů, naproti tomu zvýšila daně i věk odchodu do důchodu.

Stávky v Řecku nejsou ničím až tak výjimečným a tento způsob protestu již uplatnili například právníci, lékaři, pekaři či přístavní dělníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám