Hlavní obsah

Ekonomická situace v Česku se za poslední rok zhoršila, myslí si lidé

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Celkem 65 procent lidí hodnotí vývoj ekonomické situace v České republice během posledního roku jako zhoršení. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Kriticky se na vývoj ekonomiky za uplynulý rok dívají zejména starší skupiny obyvatel, důchodci, lidé, jejichž materiální situace není dobrá, a také občané zastávající levicové názory.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Že se ekonomická situace nezhoršila, si naopak myslí především mladší lidé, dále lidé s dobrým materiálním zázemím, studenti, odborní pracovníci a podnikatelé. Také pravicově orientovaní občané vidí vývoj ekonomické situace za uplynulý rok optimističtěji.

Vzdělání se pro finanční situaci hodí

Pokud jde o hodnocení finanční situace domácností, zhoršení zaznamenala polovina populace, pro 42 % se v průběhu uplynulého roku na finanční situaci jejich domácností nic nezměnilo.

Ke zlepšení finanční situace došlo v uplynulém roce především u mladších lidí a lidí s vysokoškolským vzděláním, podnikatelů a živnostníků i odborných pracovníků. Naopak zhoršení finanční situace svých domácností pociťují především lidé se vzděláním bez maturity, důchodci a nezaměstnaní.

Reklama

Výběr článků

Načítám