Hlavní obsah

Švédsko skřípe zuby nad miliónovým odstupným manažerů

– Stockholm
Novinky, pit

Švédsko je ve varu z výše odstupného, které vyplatil energetický koncern Vattenfall manažerům své německé dceřiné společnosti Vattenfall Europe. Podle agentury DPA je pobouřena švédská vláda a věc se dostane na přetřes do parlamentu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hráz emocí se protrhla minulý týden, kdy švédský tisk zveřejnil zprávu o tom, že tři manažeři si v Německu odnesli odstupné ve výši téměř deseti miliónů eur.

Šéf Vattenfallu Klaus Rauscher si na účet připsal 5,5 miliónu eur (asi 134 miliónů Kč), jeho nástupce Hans-Jürgen Cramer, který ve funkci strávil jen pět měsíců, pak 2,4 miliónu eur (téměř 59 miliónů Kč).

Švédský ministr pro finanční trh Peter Norman se v úterý ve Stockholmu nechal slyšet, že rozumí pobouření veřejnosti a i jeho zveřejněné částky zaskočily.

V Německu to jde

Opoziční Strana zelených hodlá co nejdřív svolat v parlamentu ústavní výbor, aby se prošetřilo, zda vláda nezanedbala dohled kontrolní povinnost vůči největšímu státem vlastněnému koncernu.

Mluvčí Zelených Gustav Fridolin označil odstupné pro Kramera za „bonus z říše fantazie“. Vattenfall odůvodňuje výši odstupného běžnou praxí v Německu, ve Švédsku je odstupné pro vrcholové manažery nesrovnatelně nižší.

Reklama

Výběr článků

Načítám