Hlavní obsah

Libyjští vzbouřenci budou vyvážet ropu, aby měli na zbraně

Benghází
Aktualizováno

Libyjští vzbouřenci chtějí naplnit ropou řecký tanker Equator plující pod liberijskou vlajkou, který v úterý zamířil k Tobrúku. V pondělí oznámili, že budou vyvážet ropu, jejíž export Muammar Kaddáfí kvůli sankcím OSN přerušil. Z ropy chtějí financovat další boj proti libyjskému vůdci, píše CNN.

Foto: Profimedia.cz

Článek

O záměru prodávat ropu informoval v pondělí Vádi Bugaighis, který stojí v čele nově ustavené ropné společnosti vzbouřenců: „Určitě připlují, protože smlouva už byla podepsána.“

Prozatímní vláda vzbouřenců uvedla, že se o exportu domluvili s Katarem, který se účastní po boku států NATO operací proti Kaddáfímu. Takto vzbouřenci obešli sankce uvalené na zemi.[celá zpráva]

Povstalci chtějí také téma exportu ropy projednat s OSN, aby mohli "černé zlato" prodávat sami a legálně. Američtí představitelé už dříve řekli, že by se sankce neměly vztahovat na rebely prodávající ropu. Kaddáfí ale varoval, že bude soudit každou firmu, která bude obchodovat s ropou nabízenou rebely.

Podle serveru Oil by mohli povstalci časem prodávat až milión barelů ropy denně z polí v poušti na jihovýchodě země. Tvrdí, že nyní těží 130 000 barelů a v příštích týdnech by mohli produkci zdvojnásobit. Nyní také potřebují sto tisíc barelů jen pro sebe, píše BBC. Rebelové zároveň nemají hotovost a zlato jako Kaddáfí

Libye před propuknutím občanské války těžila zhruba 1,6 miliónu barelů ropy, z čehož asi 1,1 miliónu barelů vyvážela. Asi 70 procent vytěžené ropy pocházelo z rebely ovládaného východu země. Libyjská je přitom ceněna kvůli nízkému podílu síry.

Jak uvedl server BBC, "povstalecká" ropa by mohla být vyvážena například do Itálie, která byla významným odběratelem libyjské produkce.

Několikatýdenní kolaps vývozu ropy z Libye pomohl vyhnat její cenu vzhůru. Severomořská ropa Brent se v pondělí dostala přes 121 dolarů za barel, čímž pokořila dvouapůlletý rekord, americká lehká ropa WTI se přehoupla přes 108 dolarů za barel, což je blízko cenám ze září 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám