Hlavní obsah

Ve Škodovce se zvednou platy, odbory se dohodly s vedením

Novinky, pit
Mladá Boleslav

V mladoboleslavské automobilce Škoda Auto se od dubna zvednou tarifní mzdy i osobní ohodnocení o čtyři procenta. Zároveň vzrostou jednorázové platby zaměstnancům, jak uvádí úterní číslo týdeníku Škodovácký odborář.

Foto: maž, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vyjednávání bylo podle týdeníku letos mimořádně náročné a trvalo přes dva měsíce, když odborářský tým absolvoval 11 vyjednávacích kol. Mzdová dohoda bude uzavřena do konce roku 2012 a její součástí bude i inflační doložka v případě neočekávaného nárůstu inflace.

Zvýší se i příplatky, jako například za práci v noci (z 20 na 22 Kč/h), za práci v odpolední směně (z 6 na 7,5 Kč/h) nebo za ztížené (z 9 na 10 Kč/h) či nestandardní pracovní podmínky (ze 7 na 8 Kč/h). Vzroste i příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění, konkrétně o 100 Kč na 700 Kč.

Něco se povedlo více, něco méně

„Některé věci se nám podařily dokonce vice, než jsme plánovali, a některé méně. Plánovali jsme například větší růst tarifu i větší jednorázovou platbu,“ uvedl v rozhovoru pro odborářský časopis předseda Podnikové rady OS KOVO a šéf vyjednávacího týmu Jaroslav Povšík s tím, že odbory vyjednaly v součtu navíc jednu miliardu korun na rok. „Tato firma dává ročně 15 miliard korun na mzdy,“ připomněl Povšík.

K dohodě ohledně růstu mezd mezi odbory a vedením automobilky došlo minulý týden, detaily se zatím držely "pod pokličkou". V loňském roce se obě strany shodly na růstu tarifních mezd o 2,7 procenta.

Ve Škodě Auto k letošnímu 1. lednu pracovalo 23 558 kmenových zaměstnanců. Průměrná mzda tarifních zaměstnanců dosahovala loni 32 000 Kč, průměrný dělnický plat činil 28 200 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám