Hlavní obsah

Španělská nezaměstnanost roste, je nejvyšší v EU

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělská míra nezaměstnanosti vzrostla v březnu o 0,8 procenta a již osmý měsíc po sobě stoupá a je nejvyšší v Evropě. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Španělský premiér Luis Rodriguez Zapatero

Článek

Počet registrovaných nezaměstnaných stoupl v pyrenejské zemi v březnu ve srovnání s předchozím měsícem o 34 406 lidí a přesáhl počet 4,3 miliónu, jak informovalo v pondělí tamní ministerstvo práce.

Španělsko má nejvyšší míru nezaměstnanosti v Evropské unii, která se drží na 20,5 procenta, což je více než dvojnásobek průměru EU. Vláda neočekává, že by se situace do konce roku 2012 měla nějak výrazněji zlepšit.

Průzkumy veřejného mínění ukazují, že nezaměstnanost je hlavním problémem Španělů a tento fakt způsobuje i pokles oblíbenosti španělského premiéra Josého Luise Rodrigueze Zapatera. Ten v sobotu oznámil, že nebude usilovat o své v pořadí třetí zvolení.

Postižen sektor služeb, stavebnictví se zlepšilo

Březnové údaje ukázaly, že v sektoru služeb, který tvoří asi 70 procent ekonomiky země, docházelo k největšímu propouštění. Bez práce se tak ocitlo 14 836 lidí. Naopak ve stavebnictví nezaměstnanost poklesla o 4,4 procenta, což naznačuje určitou stabilizaci.

"Skutečnost, že celková nezaměstnanost opět vzrostla, a to i přes ukazatele vykazující cyklické oživení, vrhá na španělskou ekonomiku temné mraky a není dobrým znamením pro poptávku," řekl ekonom Silvio Peruzzo z finančního ústavu RBS. Jistým kladem je podle něj alespoň fakt, že od počátku letošního roku ubývá méně pracovních míst.

Pondělní data ukázala, že klíčovou zůstává nezaměstnanost mladých lidí do 25 let. V březnu totiž zaniklo u této věkové skupiny 12 830 míst.

Únorová nezaměstnanost v Česku činila 9,6 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám