Hlavní obsah

VIDEO: Rusko v civilní letecké dopravě poněkud ztrácí, chce to dohnat

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko potřebuje vyrobit 1300 nových dopravních letadel do roku 2020, aby se vrátilo na scénu v oblasti civilního letectví. Uvedla to agentura RIA Novosti s odkazem na slova šéfa Bezpečnostní rady Ruska Nikolaje Patruševa.

Článek

Patrušev připomněl až desetinásobný nárůst v užívání letadel cizího původu v posledních několika letech. Dodal, že snahou Ruska je získat 15procentní podíl na světovém trhu civilního letectví v roce 2020.

„Náš průmysl má konkurenční letadla – Suchoj Superjet 100 a Irkut MS-21," řekl Patrušev v rozhovoru s deníkem Izvěstija s tím, že obě letadla jsou navržena tak, aby nahradila letouny s krátkým a středním doletem ze sovětské éry, uvedená do provozu mezi roky 1960 až 1980.

Suchoj Superjet 100 by měl nahradit zastaralé typy Tu-134 a Jak-42. Světové veřejnosti byl stroj pro 78 až 98 cestujících představen na aerosalónu v Paříži v roce 2009. Následující rok začala jeho sériová výroba. Irkut MS-21 pro 150 až 210 pasažérů a s doletem přes 5000 kilometrů se má stát náhradou za Tu-204. První let je naplánován na rok 2014, na trh se jeho "příchod" očekává o dva roky později.

Patrušev také hovořil o nutnosti modernizovat technologie, čímž navázal na slova prezidenta  Dmitrije Medveděva. Ten se minulý týden pustil do tuzemských výrobců letadel, kteří prý zaostávají za firmami vyrábějícími boeingy či airbusy.

„Je před námi ještě dlouhá cesta,“ zakončil Patrušev s tím, že nezbytné jsou rozhodně dostatečné investice do tohoto průmyslového odvětví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám