Hlavní obsah

ČOI loni našla závady u 70 procent internetových obchodů

– Praha

Česká obchodní inspekce loni zjistila nedostatky u 70 procent kontrolovaných internetových obchodů. Provozovatelé internetových obchodů podle inspekce často používají nekalé obchodní praktiky a někteří prodávají i padělky značkového zboží. Vyplývá to z výroční zprávy za rok 2010, kterou ČOI zveřejnila na svých internetových stránkách www.coi.cz.

Článek

Internetové obchody se v Česku těší rostoucí popularitě a jejich tržby se zvyšují. ČOI loni v internetových obchodech provedla 590 kontrol a nedostatky zjistila ve 412 případech. Provozovatelé internetových obchodů zejména neplnili informační povinnosti a nerespektovali práva zákazníků spojená s odstoupením od smlouvy.

"Byly zjištěny i případy prodeje výrobků porušujících některá práva duševního vlastnictví," uvedla ČOI.

Tuzemské internetové obchody loni podle odhadu Asociace pro elektronickou komerci celkově utržily rekordních 33 miliard korun, což je o šest miliard korun více než v roce 2009. Hlavním důvodem využití internetových obchodů je nejen obvykle nižší cena zboží než v kamenných prodejnách, ale také pohodlí a úspora času.

Internetové obchody navíc loni těžily ze snahy lidí nakoupit v době hospodářské krize zboží co nejvýhodněji. Spotřebitelé kvůli tomu více utráceli právě na internetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám