Hlavní obsah

Český výrobní sektor v březnu dál rostl

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Aktuální údaje Indexu nákupních manažerů (PMI) z českého výrobního sektoru, zpracované pro banku HSBC společností Markit, dokládají, že na konci prvního čtvrtletí se podmínky ve výrobě dále výrazně zlepšovaly. Tempo růstu výroby bylo ve všech třech prvních měsících roku silnější než v jakémkoli předchozím období od počátku průzkumu, tedy od července 2001.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přestože PMI v březnu poklesl oproti lednové rekordní hodnotě 60,5 bodu na 58,6 bodu, i tak jde o pátou nejvyšší hodnotu od července 2001. Hodnoty nad 50 bodů poukazují na všeobecné zlepšení podnikatelských podmínek.

„V březnu tempo zlepšování výrobních podmínek v České republice již po druhý měsíc za sebou polevilo. Na druhou stranu je třeba říci, že výrobní PMI index dosáhl v lednu nového historického rekordu a i přes nedávné oslabení zůstává vysoko nad historickými průměry, tudíž růst v prvním čtvrtletí roku 2011 zůstal robustní,“ uvedl Murat Ulgen, hlavní ekonom HSBC pro střední a východní Evropu a subsaharskou Afriku.

Hlad po zaměstnancích

Březnový pokles hlavního indexu odráží slabší podíl jeho dvou hlavních složek – nových zakázek a výroby. Nové zakázky v posledním měsíci sice rostly pomaleji než v minulých měsících, bylo jich ale dost na to, aby vedly k dalšímu nárůstu rozpracovanosti.

Objem nedokončených zakázek ve výrobním sektoru nepřetržitě stoupá od října 2009. Výrobci kvůli tomu nabírali v březnu další zaměstnance, a to nejrychlejším tempem od počátku průzkumu.

„Zaměstnanost byla jediná složka, která dále rostla rychlejším tempem, což zčásti vyplývalo z potřeby výrobců poradit si se stoupajícím objemem rozpracovaných zakázek,“ dodal Ulgen s tím, že výhled na nastávající měsíce zůstává celkem optimistický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám