Hlavní obsah

Smutný rekordman: Irská banka AIB loni prodělala skoro 18 miliard eur

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin

Nepříliš povzbudivě pro irský bankovní sektor vyznívá čtvrteční prohlášení Anglo Irish Bank (AIB), že její loňská čistá ztráta činila 17,7 miliardy eur (asi 434,5 miliardy korun). Uvedla to agentura AP s tím, že jde o nelichotivý rekord.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Důvod podle banky, které v loňském roce musel hodit záchranné lano stát a sám zabředl do finančních těžkostí, spočívá ve „špatných“, tedy nesplacených úvěrech. AIB tak překonala svůj vlastní rekord z roku 2009, kdy se čistá ztráta vyšplhala na 12,7 miliardy eur (asi 311 miliard korun).

Ředitel AIB Mike Aynesley přišel alespoň s jedním lehce optimistickým prohlášením, a to že stát už nebude muset do ztrátové banky „nalít“ víc než slíbených 29,3 miliardy eur (téměř 719 miliard korun).

Podle čtvrtečního prohlášení agentury Bloomberg zátěžové testy v irském bankovním sektoru ukázaly, že tři největší banky v zemi – Bank of Ireland, Irish Life & Permanent a EBS Building Society – budou na svoji záchranu potřebovat dalších devět miliard eur (asi 220 miliard korun). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám