Hlavní obsah

Výsadba nových stromků přijde Lesy ČR letos na 660 miliónů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Lesy ČR vysadí v letošním roce takřka 63 miliónů sazenic nových lesních stromků na ploše téměř 11 tisíc hektarů, což je vyjde na 660 miliónů korun. Půjde o více než 40 druhů stromů a keřů, jak uvedl mluvčí Zbyněk Boublík.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Na novou výsadbu letos vynaložíme kolem 660 miliónů korun. Celkové náklady na pěstební činnost včetně ochrany a výchovy mladých porostů opět dosáhnou stejně jako loni téměř dvou miliard korun,“ sdělil generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora.

Jarní výsadba nových stromků představuje 90 % veškerého ročního zalesňování. Tyto práce skončí nejpozději koncem května. Druhá fáze zalesňovacích prací začne na podzim, kdy se vysazují hlavně listnaté dřeviny.

Loňské hospodaření na rekordu

Obnova lesa je zákonnou povinností každého vlastníka lesa. Jde o přirozenou součást péče o les. „Zákon ukládá vlastníkovi zalesnění do dvou let od vzniku holiny. Lesy ČR však zalesňují plochy vzniklé po těžbách většinou ještě v roce těžby,“ dodává Sýkora.

Na veškeré náklady, včetně těch na pěstební činnost a obnovu lesních porostů, si Lesy ČR musí podle svého mluvčího vydělat svou vlastní činností. Podle zatím ještě neauditovaných údajů dosáhl v roce 2010 hospodářský výsledek Lesů ČR před zdaněním částky 3,13 miliardy korun. To je nejvíce za celou dobu existence podniku.

Reklama

Výběr článků

Načítám