Hlavní obsah

Irské banky se topí, potřebují dalších devět miliard eur na záchranu

Brusel/Dublin
Aktualizováno

Tři největší irské banky budou na záchranu potřebovat dalších devět miliard eur (zhruba 220 miliard korun). Uvedla to agentura Bloomberg s odkazem na zátěžové testy, které budou oficiálně zveřejněny ve čtvrtek pozdě odpoledne.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Částka ale nakonec může být ještě vyšší, protože zatím nejsou známé výsledky problémové Allied Irish Bank, která v uplynulém desetiletí poskytovala nejvíce hypotečních úvěrů.

Podle důvěryhodných zdrojů bude největší irská banka podle tržní hodnoty Bank of Ireland potřebovat celkem pět miliard eur (zhruba 122 miliard korun). Tento finanční ústav přitom na rozdíl od některých podobně problémových bank nebyl ještě znárodněný irskou vládou. Vše k tomuto kroku ale v současnosti směřuje.

Zastaveno obchodování s akciemi

Irská centrální banka od čtvrtečního rána pozastavila obchodování s akciemi Bank of Ireland i s akciemi Irish Life & Permanent. Dá se tak očekávat, že vláda, která vlastní 36 procent akcií Bank of Ireland, oznámí navýšení kapitálů.

Irish Life & Permanent, kterou také velmi pravděpodobně čeká zestátnění, bude podle výsledků zátěžových testů potřebovat celkem tři miliardy eur (asi 73 miliard korun).

Třetí v pořadí EBS Building Society si údajně vystačí "jen" s jednou miliardou eur (zhruba 24,5 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám