Hlavní obsah

Evropská unie posílá Česko kvůli euru za dveře

Brusel
Aktualizováno

Země, které se nepřipojily k Paktu pro euro, včetně České republiky, se nebudou moci účastnit pravidelných jarních summitů signatářů paktu. Informuje o tom internetový server EUobserver s odvoláním na vysoce postaveného funkcionáře EU.

Foto: Thierry Roge, Reuters

Český premiér Petr Nečas a šéf Evropské komise José Manuel Barroso

Článek

Česká vláda si přitom v poslední době několikrát stěžovala, že má málo informací z jednání eurozóny a nebyla přizvána k dojednávání paktu, který má zvýšit konkurenceschopnost EU. Nyní ovšem zůstane za zavřenými dveřmi úplně.

Pro Česko by mohla být celá situace nepříjemná především proto, že schůzka signatářů paktu nebude samostatná. Bude se konat jako součást pravidelného jarního summitu celé EU a ve chvíli, kdy dojde řeč na konkurenceschopnost, budou muset Češi, Britové, Maďaři a Švédové opustit místnost. "Bude velmi zvláštní říci čtyřem zemím, aby šly za dveře, ale bude to tento případ," uvedl zdroj.

Nečas mírnější než Klaus

EUobserver připomíná i pondělní článek prezidenta Václava Klause v Právu, kde vládu Petra Nečase pochválil právě za to, že se Česko k paktu nepřipojilo. Podle analytiků, které server oslovil, ovšem Češi mimo pakt příliš dlouho nezůstanou. Nečasův postoj je totiž mírnější než postoj Klausův. "Premiér přivítal, že se země bude moci připojit později," tvrdí nejmenovaný český diplomat.

Postoj vlády zkritizovala ve středu ČSSD. „Jsme přesvědčeni, že takový směr současné vládní politiky vůči EU narušuje nejen naše partnerské závazky a důvěryhodnost ČR vůči ostatním státům EU, ale také dochází k vědomé devalvaci ekonomických a hospodářských zájmů ČR v rámci Evropské unie,“ prohlásil ve středu šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka a vyzval Nečase k přehodnocení stanoviska.

Přijetí Paktu pro euro mimo jiné znamená, že EU začne v zemích, které se k němu připojily, hlídat výši mzdových nákladů ve členských státech či udržitelnosti jednotlivých penzijních systémů.

Reklama

Výběr článků

Načítám