Hlavní obsah

Papírová padesátikoruna končí, dál pokračuje už jen kovová

Novinky, pit
Praha

Padesátikorunovou bankovkou zaplatí lidé naposledy ve čtvrtek 31. března. Od pátku 1. dubna zůstane v platnosti jen mince stejné hodnoty. Uvedl to mluvčí České národní banky (ČNB) Marek Petruš s tím, že neplatné bankovky se budou postupně vracet do ČNB, kde dojde k jejich skartování.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Neplatné bankovky bude možné po dobu jednoho roku zdarma vyměňovat na pokladnách bank působících v České republice a v pobočkách ČNB. Pobočky ČNB je pak budou měnit ještě dalších pět let.

„Za výměnu papírových padesátikorun nemohou být účtovány žádné poplatky,“ uvedl člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Pavel Řežábek. U většího množství bankovek je však třeba dodržet stanovený způsob balení – bankovky vkládat uhlazené a srovnané podle stran a směru tisku po 100 kusech do balíčků, které musí být přepáskovány.

O konci se rozhodlo loni

O ukončení platnosti papírové padesátikoruny rozhodla bankovní rada ČNB již v roce 2010. „Náklady na udržování padesátikorunových bankovek v oběhu jsou v porovnání s mincemi stejné hodnoty výrazně vyšší,“ dodal Řežábek. Zatímco mince mají životnost desítky let, bankovky je nutné obměňovat průměrně každé tři až čtyři roky.

Centrální banka vyrobila poslední bankovky s vyobrazením svaté Anežky České na lícní straně v roce 2007. Od té doby je postupně nahrazuje mincemi. K 29. březnu 2011 bylo v oběhu 14,2 miliónu kusů bankovek v hodnotě 710 miliónu Kč, mincí bylo přes 64 miliónů kusů v celkové hodnotě 3,2 miliardy Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám