Hlavní obsah

Akcie majitele elektrárny Fukušima se propadly na nejnižší hodnotu za 50 let

Tokio

Akcie japonské společnosti Tokyo Electric Power (TEPCO), která vlastní poškozenou jadernou elektrárnu Fukušima, dál prudce klesají a jsou nejníže za posledních téměř 50 let. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Yuriko Nakao, Reuters

Článek

TEPCO je největším podnikem svého druhu v Asii a investoři se obávají, že pokud bude firma nucena vyhlásit bankrot, odstartuje tím řetězovou reakci a způsobí závažné problémy i firmám v dalších odvětvích. Šéf TEPCO Masataka Šimizu byl ve středu hospitalizován kvůli vysokému krevnímu tlaku a závratím.

Akcie společnosti ve středu odepsaly dalších asi 13 procent a spadly až na 466 jenů. Od 11. března, kdy ničivé zemětřesení a následná vlna tsunami zdevastovaly severovýchod Japonska a poničily řadu budov, včetně komplexu, kde leží elektrárna Fukušima, už akcie firmy odepsaly víc než tři čtvrtiny původní hodnoty.

„Domníváme se, že akcie by mohly jít až na nulu,“ nechal se slyšet jeden z manažerů, který si nepřál být jmenován. Dá se předpokládat, že firma směřuje k bankrotu a bude zestátněna.

Akcie klesají i dalším firmám

TEPCO má vydané dluhopisy v přepočtu za zhruba 91 miliard dolarů (asi 1,6 biliónu Kč). Náklady na jejich pojištění proti riziku nesplácení se od havárie zvýšily už asi na desetinásobek, což svědčí o tom, že investoři se obávají rizika vyhlášení bankrotu.

Potíže firmy se už teď projevují i na poklesu akcií dalších firem. Třeba akcie banky Mitsui Financial Group, která je pro TEPCO hlavní financující bankou, ve středu odepsaly další asi dvě procenta na zhruba 2500 jenů. Banka má ve firmě podíl asi 2,7 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám