Hlavní obsah

Agentura S&P znovu srazila rating Řecka

Aktualizováno

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila hlavní rating Řecka o dva stupně na známku BB minus. Rating Řecka se tak ocitl ještě hlouběji ve spekulativním pásmu. S&P navíc varovala, že může ve snižování ratingu pokračovat.

Foto: Profimedia.cz

Acropole a Parthenón. Ilustrační foto

Článek

Agentura se domnívá, že Řecku nynější záchranný úvěr nepomůže a země se bude muset na eurozónu obrátit s žádostí o další pomoc, tentokrát ze stabilizačního mechanismu. V podstatě tak agentura říká, že Řecko je opět blíž restrukturalizaci dluhu, což je jen jiný termín pro státní bankrot.

Řecký premiér Jorgos Papandreu ke zprávě řekl, že agentura vůbec nebere v potaz úsilí, které Řecko ve fiskální oblasti vynakládá. „Oni rating Řecka nesnižují kvůli tomu, co Řecko dělá,“ řekl novinářům premiér. Ten už tvrdě kritizoval i minulé snížení ratingu, kvůli čemuž se řecká vláda dostala s agenturou do ostrého sporu.

Agentura s dalším snížením čekala na závěr summitu Evropské unie, který se na konci minulého týdne konal v Bruselu. Vrcholná schůzka se zabývala právě podobou stabilizačního mechanismu pomoci členským zemím, které se ocitnou ve finančních potížích.

Řecko loni požádalo o mezinárodní finanční pomoc

Usnesení, která byla na summitu přijata, podle S jen potvrdila obavy, že komerční věřitelé nebudou v rovnocenném postavení jako záchranný fond, takzvaný Evropský stabilizační mechanismus (ESM). Potvrdilo se také, že pokud bude určitá země chtít požádat o pomoc z ESM, potenciální předběžnou podmínkou bude restrukturalizace státního dluhu.

„Obě charakteristiky jsou podle našeho názoru nevýhodné pro komerční věřitele států EU, které si vypůjčí z ESM. Představují také zásadní odklon od rozhodnutí učinit dluhopisy Evropského fondu finanční stability (EFSF) rovnocenné s komerčními dluhopisy," uvedla S ve svém zdůvodnění.

Řecko loni v květnu požádalo o mezinárodní finanční pomoc, kterou jí v objemu zhruba 110 miliard eur (2,7 biliónu Kč) poskytli ostatní členové eurozóny spolu s Mezinárodním měnovým fondem. Řecko se tak stalo první zemí eurozóny, která nezvládla splácet dluhy a která tak dala podnět k tomu, aby eurozóna vypracovala trvalý záchranný mechanismus.

Finanční pomoc, kterou nyní Řecko čerpá, byla poskytnuta z fondu EFSF. Ten byl vytvořen pouze na přechodnou dobu a s jeho existencí se počítá jen do roku 2013. Do té doby má Řecko poskytnutou pomoc splatit. Po roce 2013 má začít fungovat stabilizační mechanismus ESM, na jehož podobě se Unie dohodla minulý týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám