Hlavní obsah

V Nizozemsku se bouří proti prémiím pro bankéře

Novinky, pit

Tisíce klientů banky ING, mobilizovaných přes Twitter a další sociální sítě, pohrozily hromadnými výběry na protest proti tučným prémiím vypláceným bankéřům. O případu informoval server Daily Bail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ve srovnání s odměnami udělovanými bankéřům ve Spojených státech či Velké Británii jde však v zemi tulipánů jen o „drobné“. Odměna pro výkonného ředitele ING Jana Hommena ve výši jednoho miliónu liber (necelých 28 miliónů Kč) může působit jako almužna v porovnání s jeho zahraničními kolegy.

Stephen Hester, šéf státem kontrolované britské banky Royal Bank of Scotland, může inkasovat na prémiích až 7,7 miliónu liber, Bob Diamond z Barclays pak 6,5 miliónu liber. V případě vysoce postavených bankéřů v Goldman Sachs a JP Morgan jde až o 40 miliónů liber každému.

„Možná jsme tak pobouření, protože jsme malá země, která dává přednost tomu, aby šla příkladem, než aby následovala další,“ nechal se slyšet Fred Polhout, odborový předák v ING.

Proč tolik?

Hlas lidu byl natolik silný, že se Hommen během několika dnů svých prémií vzdal a apeloval na další ředitele ING, aby učinili totéž.

„Bankéři by neměli dostávat bonusy vůbec. Proč mají brát obrovské sumy za to, že chodí do zaměstnání a dělají svou práci?“ ptá se Emma Rohlová z knihkupectví v centru Amsterodamu.

Bankéři se brání tím, že vysoká odměna je životně důležitá pro udržení talentů a má zabránit nizozemským finančníkům „přebíhat“ do zámořských bank. „Nechte je jít do zahraničí, pokud se jim to tady nelíbí. Existuje spousta chytrých lidí, kteří budou chtít pracovat za méně,“ hřímá Polhout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám