Hlavní obsah

Sazka je v úpadku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze prohlásil v úterý úpadek na loterijní společnost Sazka. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Zároveň ustanovil insolvenčním správcem firmy Josefa Cupku a rozhodl o svolání schůze věřitelů na 26. května. Věřitelé, kterým firma dluží, mají 30 dní na to, aby se o své pohledávky přihlásili. Jsou mezi nimi velké společnosti jako PPF, KKCG nebo Česká spořitelna.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf Sazky Aleš Hušák

Článek

Jako věřitelé Sazky se chtějí přihlásit také sportovní svazy, jak v úterý uvedla Česká televize.

Firma dluží i mobilním operátorům za dobíjení kreditů. Nevyplatila také některé výhry. I šťastlivci se o výhru, v tomto případě pohledávku, musí řádně přihlásit.

„Zjištění úpadku Sazky Městským soudem v Praze je logický krok, který byl po podání vlastního insolvenčního návrhu očekáván,“ uvedl mluvčí společnosti Jan Tuna s tím, že činnost Sazky i po tomto kroku nadále běží, jsou přijímány sázky a vypláceny výhry. Zároveň probíhají jednání s partnery.

„Sazka také vede intenzivní jednání s mobilními operátory o co nejrychlejším obnovení možnosti dobíjení mobilních telefonů na svých terminálech,“ dodal Tuna.

Způsob řešení úpadku soud zatím nestanovil. Má na to lhůtu do tří měsíců od rozhodnutí o úpadku, a to nejdříve po svolané schůzi věřitelů. Sazka je v insolvenčím řízení od ledna. V úvahu přichází konkurz a reorganizace. Druhá možnost je více pravděpodobná, protože se pro ni vyslovily všechny strany.

KKCG úpadek vítá

„Společnost KKCG jednoznačně vítá úterní rozhodnutí Městského soudu, kterým rozhodl o úpadku společnosti Sazka,“ uvedl její mluvčí Dan Plovajko s tím, že KKCG považuje reorganizaci v rámci insolvenčního řízení za jediné vhodné řešení současné situace Sazky.

„Jsme připraveni podnikat další kroky, které pomohou rychlému obnovení důvěry sázejících, standardnímu vyplácení všech výher, zajištění finanční stability Sazky a plateb všem dodavatelům,“ dodal výkonný ředitel KKCG Jiří Radoch.

Návrh na insolvenci podal šéf Hušák

V pátek podal návrh na insolvenci loterijní společnosti i její šéf Aleš Hušák. Jak uvedl v neděli v České televizi, ve firmě bude dál bojovat za to, aby sportovním svazům zůstal co největší podíl.

Hušák nařkl věřitele, mezi něž patří například firma KKCG Karla Komárka nebo skupina PPF, z toho, že ve skutečnosti nechtějí dostat peníze za pohledávky, ale proniknout do firmy.

Hušák zopakoval, že firma vyplácí výhry, přestože si lidé stěžují, že výhry v řádech miliónů korun nedostali. Ministerstvo financí proto zahájilo s firmou řízení o odebrání licence.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud okleštil pravomoci vedení Sazky

Městský soud v Praze ve středu vyhověl žádosti předběžného insolvenčního správce Sazky Josefa Cupky, aby vedení loterijní firmy mohlo nakládat s majetkem ve...

PPF převzala Vítkovy pohledávky vůči Sazce

Skupina PPF převzala pohledávky podnikatele Radovana Vítka vůči loterijní společnosti Sazka. Kroky vůči této společnosti koordinuje s dalším velkým věřitelem,...

Výběr článků

Načítám