Hlavní obsah

Kalifornie hlásí největší nárůst pracovních míst za 20 let

Právo, Jindřich Ginter

Za posledních 12 měsíců zaznamenaly USA růst počtu nových pracovních míst, nicméně ten je v různých regionech USA značně nerovnoměrný, a v některých státech překvapující. Státy Kalifornie a Michigan, které v průběhu ekonomické krize utrpěly největší ztráty pracovních míst, teď hlásí výrazné zlepšení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kalifornie za poslední měsíc dokonce zaznamenala největší počet nových pracovních míst za posledních 20 let.

„Nicméně i nadále šest států - Arizona, Kansas, Missouri, Nevada, New Mexico a New Jersey - je na tom stále stejně. Ve zbylých 44 státech USA se situace dlouhodobě zlepšuje, ve 41 z nich míra nezaměstnanosti v meziročním srovnání poklesla,“ uvedla ředitelka zahraniční kanceláře agentury CzechTrade v Chicagu Zuzana Pittnerová s odvoláním na americké federální ministerstvo práce.

Co se týče sektorů, nejvíce pracovních míst bylo nově vytvořeno ve strojírenství, dopravě, skladování a v informačních technologiích. Nárůst počtu nových pracovních míst ve stavebnictví nebyl příliš významný. Rostoucí importy naopak měly příznivý vliv na nárůst nových pracovních příležitostí u přepravních firem.

Stále se zavírají další malé banky

Minulý týden rozhodl americký Federální úřad pojištění vkladů (The Federal Deposit Insurance Corp., FDIC) o 26. letošním nuceném uzavření banky v USA.

Přitom v roce 2009 bylo celkem uzavřeno 140 bank, v loňském roce to bylo 157 bank. V aktuálním případě se jedná o Bank of Commerce, malou banku ze státu Illinois.

„Stát Illinois patřil v průběhu bankovní krize k nejvíce postiženým nuceným ukončením činnosti svých bank. V loňském roce bylo uzavřeno 16 illinoiských bank, v letošním roce zatím tři. Dalšími státy s relativně vysokým počtem krachů v bankovním sektoru byly Kalifornie, Florida a Georgia,“ dodala Pittnerová.

Pády bank v roce 2009 stály FDIC 36 miliard USD, v roce 2010 to bylo 21 miliard USD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám