Hlavní obsah

Loni se ve světě vyrobilo přes 58 miliónů aut, produkce stoupla o pětinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Celosvětová výroba osobních aut loni vzrostla o 21 procent na 58,4 miliónu vozů. Celkem 56 procent bylo vyrobeno v Asii a 26 procent v Evropě. Uvedla to Mezinárodní organizace výrobců automobilů (OICA) na svých internetových stránkách.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Výroba v továrně německé automobilky Opel

Článek

V celosvětovém pořadí podle výroby osobních automobilů se Česká republika umístila na 14. místě s produkcí 1,07 miliónu vozů, což představuje 1,4 procenta světové výroby osobních aut. Mezi evropskými výrobci osobních automobilů bez Ruska skončilo Česko na pátém místě za Německem, Francií, Španělskem a Velkou Británií a jeho podíl na celkové evropské výrobě osobních vozů byl 7,1 procenta.

Po přepočtu výroby osobních automobilů na 1000 obyvatel byla loni Česká republika na druhém místě ve světě, těsně za Slovenskem. Nejvyšší růst výroby mezi roky 2009 a 2010 u osobních automobilů i celkové výroby vozidel zaznamenalo Rusko, kde produkce osobních vozů stoupla o 103 procent.

Těžiště se nachází v Asii

"Statistiky potvrzují, že těžiště výroby aut je v Asii. Stále to však až na výjimky neplatí o vývoji a inovacích. Zde i nadále dominuje Evropa a USA, z asijských zemí jsou v tomto ohledu srovnatelné pouze Japonsko a Jižní Korea," uvedl analytik KPMG Jan Linhart s tím, že i zde lze očekávat pozvolné vyrovnávání sil.

Největší růst produkce v příštích letech by si podle Linharta měly udržet asijské země a země BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína). Celková produkce automobilů, tedy osobních, užitkových a autobusů, se loni ve světě zvýšila o čtvrtinu na 77,8 miliónu vozidel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám