Hlavní obsah

O ruské zbraně je ve světě zájem

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský vývoz zbraní by se měl pohybovat v příštích letech na rekordních úrovních. Nejméně do roku 2014 půjde o export za 10 miliard dolarů ročně (asi 174 miliard korun), jak uvedla agentura Reuters s odkazem na zprávu ruského nezávislého Střediska pro analýzu strategií a technologií (CAST).

Foto: Profimedia.cz

Suchoj T-50

Článek

Odbytištěm ruských raket, ponorek či bojových letadel se stane zejména Indie a další asijské země, které s nevolí sledují rostoucí vojenskou sílu Číny. Nezanedbatelným regionem bude i Afrika, kde existuje vážné riziko jednotlivých regionálních konfliktů.

Rusko je v současné době druhým největším vývozcem zbraní hned po Spojených státech. Podle odhadů CAST Rusové loni dojednali zakázky v rekordní výši 45 miliard dolarů (asi 785 miliard korun), z nichž dodávky za 15 miliard dolarů mají již smluvní podklad.

„Stávající smlouvy zajišťují, aby se ruský vývoz zbraní pohyboval na současné úrovni po další čtyři roky či ještě déle,“ uvádí CAST ve zprávě. Monopolní postavení má firma Rosoboronexport, která se na vývozu zbraní v daném roce obvykle podílí 80 procenty.

Velkým odběratelem je Indie

Indie loni od Ruska odebrala deset bojových letounů Su-30MKI nebo dvacet tanků T-90. Velká dodávka 250 až 300 nadzvukových letadel v příštích deseti letech přijde Indii na zhruba 35 miliard dolarů. Pro srovnání, Spojené státy dávají na obranu 530 miliard dolarů, Čína pak 78 miliard dolarů.

Nezanedbatelnými odběrateli ruských zbraní jsou rovněž Uganda, Sýrie nebo Alžírsko, zatímco dodávky do Číny naopak stagnují.

Reklama

Výběr článků

Načítám