Hlavní obsah

Hušák podal návrh na insolvenci Sazky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ředitel loterijní společnosti Sazka Aleš Hušák podal v pátek odpoledne návrh na vyhlášení insolvence. Soud tak může kdykoliv vyhlásit úpadek firmy, která nemá finance na splácení svých závazků. Hušákův plán na získání úvěru od společností Penta a E-Invest nevyšel. Už odpoledne totiž soud jmenoval věřitelský výbor, jehož hlavní aktéři, PPF a KKCG mají vlastní plány na reorganizaci Sazky.

Foto: Šimánek Vít, ČTK

Generální ředitel a předseda představenstva Sazky Aleš Hušák odchází od Městského soudu v Praze.

Článek

"Předseda představenstva Sazky Aleš Hušák dnes podepsal insolvenční návrh," uvedl stručně mluvčí společnosti Jan Tuna.

Hušák chtěl původně čekat, až o úvěru rozhodne soud, ten to ale odmítl a pověřil tím věřitelský výbor.

Soudce tak nyní vyhlásí, jestli Sazku pošle do konkurzu, což by znamenalo rozprodání jejího majetku a uspokojení věřitelů, nebo povolí restrukturalizaci. To je pravděpodobnější varianta.

Pokud se firmy, jimž Sazka dluží, pustí do reorganizace společnosti, pro Hušáka už v ní nebude místo.

PPF, KKCG i Česká spořitelna

Ve věřitelském výboru jsou společnosti Moranda, Siderius, KKCG Structured Finance, GTECH Corporation a Česká spořitelna.

Firmy Moranda a Siderius patří skupině PPF, společnost KKCG Structured Finance patří Karlu Komárkovi. Jeho KKCG je spolu s PPF velkým věřitelem. Obě se chtějí na restrukturalizaci Sazky podílet. Nyní ale mají spolu s dalšími členy výboru rozhodnout, zda schválí úvěr od firem Penta a E-Invest, tedy od konkurence.

Úvěr by měl podle ředitele Sazky Aleše Hušáka společnost zachránit a po jeho získání by nebyl důvod k vyhlášení insolvence.

Rozhodnutí do pěti dnů

Hlavním úkolem prozatímního věřitelského výboru bude podle mluvčí Městského soudu v Praze Martiny Lhotákové posoudit úvěrové smlouvy Sazky se společností Gladiolus. Své stanovisko je výbor povinen předložit soudu ve lhůtě pěti dnů. Stejnou povinnost soud uložil i znovujmenovanému insolvenčnímu správci Josefu Cupkovi.

Návrhy smluv o úvěru a o spolupráci se společností Gladiolus, kterou založili zájemci o Sazku Penta a E-Invest, počítají s tím, že Sazka dostane úvěr 2,5 miliardy Kč, který má být zajištěn jejím majetkem.

Věřitelé ale nemají jediný důvod úvěr schvalovat. Téměř jistě to neudělají.

Společnost KKCG Sturctured Finance, která je jedním z největších věřitelů Sazky, páteční rozhodnutí městského soudu vítá. „Jmenování prozatímního věřitelského výboru je velmi významným krokem k záchraně Sazky v souladu s insolvenčním zákonem,“ sdělila KKCG v tiskové zprávě.

„Ustanovení předběžného správce zajistí plynulý chod Sazky,“ říká výkonný ředitel skupiny KKCG Jiří Radoch.

Členy prozatímního věřitelského výboru jmenuje soud, a to tak, aby v něm byly zastoupeny všechny skupiny věřitelů podle povahy jejich pohledávek, například zaměstnanci, bankovní věřitelé, dodavatelé, majitelé dluhopisů atd., řekl ČTK Jan Procházka z advokátní kanceláře Ambruz & Dark. Smyslem fungování výboru v této fázi insolvenčního řízení je dohlížet na činnost dlužníka a hájit přitom zájmy věřitelů. Výbor má například právo nahlížet do dokumentů společnosti, dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám