Hlavní obsah

Soud o Sazce zatím nerozhodl

Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud v pátek neučinil žádné rozhodnutí o předběžném opatření či úpadku loterijní společnosti Sazka. Její generální ředitel Hušák se o podání vlastního insolvenčního návrhu rozhodne do pondělí. Na Sazku jsou podány tři návrhy na insolvenci kvůli nařčení, že firma není schopna splácet své závazky.

Článek

Jediným konkrétním krokem pátečního jednání byl podle Ječmínka návrh státní zástupkyně na ustanovení předběžného věřitelského výboru Sazky. Loterijní společnost Sazka je v insolvenčním řízení od ledna.

K soudci Jaromíru Harmachovi, který vede insolvenční řízení se Sazkou, se dostavili na společný výslech zástupci Sazky a firem, které na ni podaly insolvenční návrhy. Od Hušáka se očekávalo, že podá na Sazku insolvenční návrh, ve čtvrtek večer o tom totiž rozhodlo představenstvo firmy.

"Rozhodli jsme, že pan předseda Hušák v pátek podá vlastní insolvenční návrh, nebo se připojí k předchozímu návrhu Romana Ječmínka," řekl jeden z účastníků schůze, šéf hokejového svazu a zástupce majoritního vlastníka ČSTV ve vedení Sazky Tomáš Král. Hušák tak však v pátek neučinil a nechal si čas do pondělí.

Kromě Hušáka soudce vyslýchal místopředsedu představenstva Sazky Romana Ječmínka, právního zástupce Sazky Jaromíra Císaře, zástupce společnosti Moranda Tomáše Rybáře a právního zástupce skupiny KKCG Davida Koláčka, připomněla ČTK.

Kvůli soudnímu jednání zasedalo ve čtvrtek představenstvo Sazky. Ředitel společnosti Aleš Hušák byl vedením již dříve pověřen vypracováním vlastního insolvenčního návrhu. Hušák ale nespěchá a chce počkat na verdikt soudu ohledně úvěru ve výši 2,5 miliardy korun, které by měly Sazku zachránit. S úvěrem ale souvisí i smlouvy o faktickém předání rozhodování firmám E-Invest a Penta.

Sazka není schopna splácet závazky

Lidé kvůli problémům Sazky přestávají sázet, a pokud už to udělají, trafikanti odmítají Sazce odvádět tržby. Tvrdí, že firma má jejich kauce a oni si nejsou jisti, zda je dostanou zpět. Sazce zadržování peněz vadí.

Že Sazka není schopná splácet závazky, konstatovalo v pondělí v noci i vedení firmy. Kromě toho má Sazka na krku také správní řízení ministerstva vnitra o dočasném zastavení provozování loterií, k čemuž resort přistoupil kvůli nevyplácení výher v zákonem dané lhůtě. Výsledkem řízení, které může trvat až 150 dní, může být i odebrání licence. [celá zpráva]

Sazka podle informací insolvenčního rejstříku dlužila k 10. březnu 26 různým věřitelům 1,37 miliardy korun po lhůtě splatnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidé sázejí sportku dál, víc se ale ptají

Úterní zvraty ve vývoji kolem loterijní společnosti Sazka Čechy od sázení moc neodradily. Alespoň to tvrdí trafikanti. Lidé se prý víc ptají a plnou sázenku na...

Výběr článků

Načítám