Hlavní obsah

Ministerstvo financí zahájilo správní řízení se Sazkou

Aktualizováno

Ministerstvo financí zahájilo se Sazkou správního řízení o dočasném zastavení provozování loterií. Oznámení firmě zaslalo ve čtvrtek. Ministerstvo Sazku šetří po řadě oznámení od lidí, že ji Sazka nevyplatila výhry.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf Sazky Aleš Hušák

Článek

„Důvodem je především nevyplácení výher v zákonné lhůtě. Tato skutečnost nasvědčuje tomu, že Sazka nedodržuje předpisy o provozování loterií a podmínky uložené v povolení,“ řekl Právu mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Výsledkem řízení může být i odebrání licence. Řízení může trvat až 150 dní.

Společnost však tvrdí, že výhry ze sázení výhercům vyplácí. "Ministerstvu financí je to Sazka samozřejmě schopna prokázat a učiní tak. Sazka je přesvědčena, že k zahájení správního řízení neexistují důvody. Nezastíráme, že minulý týden došlo k opoždění výplaty některých výher z důvodu právních nejasností, vyplácení výher ale bylo již obnoveno," uvedl mluvčí Sazky Jan Tuna.

Dodal, že ve čtvrtek zasedalo představenstvo Sazky. Tématem zasedání byly podle něj mimo jiné náležitosti k pátečnímu jednání Městského soudu v Praze týkajícího se insolvenčního řízení.

Na Sazku jsou podány tři návrhy na insolvenci. Že Sazka není schopná splácet závazky, konstatovalo v pondělí v noci i vedení firmy a pověřilo ředitele Aleše Hušáka, aby taktéž podal insolvenční návrh. Ten ale otálí. Chce počkat, jak soud rozhodne o úvěru ve výši 2,5 miliardy korun, který by Sazku podle něj z problémů dostal. S úvěrem ale souvisí i smlouvy o faktickém předání rozhodování firmám E-Invest a Penta.

Lidé kvůli problémům Sazky přestávají sázet, a pokud už to udělají, trafikanti odmítají Sazce odvádět tržby. Tvrdí, že firma má jejich kauce a oni si nejsou jisti, zda je dostanou zpět. Sazce zadržování peněz vadí.

Sazka podle informací insolvenčního rejstříku dlužila k 10. březnu 26 různým věřitelům 1,37 miliardy korun po lhůtě splatnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám