Hlavní obsah

Vládou znovu prošly reformní zákony, které zrušil Ústavní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kabinet Petra Nečase ve středu schválil balíček úsporných opatření v gesci ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09). Jde o zákon, který Ústavní soud (ÚS) zrušil před týdnem ke konci letošního roku kvůli výhradám ke způsobu, jakým vláda normu prosadila na parlamentní půdě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas přichází na jednání vlády

Článek

"Je věcně přesně totožný," řekl k novému návrhu novinářům po jednání vlády Drábek s tím, že zákon nyní vláda posílá k projednání Sněmovnou.

Vypuštěna byla podle Drábka z předlohy pouze opatření plánovaná pro letošní rok a některá přechodná ustanovení. V normě tak není například stanovení stropů na sociální pojištění na šestinásobku průměrné mzdy. O jejich budoucím snížení na čtyřnásobek totiž vláda rozhodla už dříve.

Zákon provádí řadu změn v oblasti nemocenského pojištění, státní sociální podpory a státní politiky zaměstnanosti. Jde o nemocenskou, rodičovský příspěvek, sociální příspěvek, porodné a příspěvek na péči.

Ústavní soud (ÚS) balíček sociálních škrtů zrušil kvůli zneužití stavu legislativní nouze, ale dal vládě šanci k jeho novému prosazení procedurálně správným způsobem. Zrušení vstoupí v platnost od Nového roku. Pokud vláda nestihne prosadit škrty znovu, obnoví se od začátku roku 2012 právní stav platný před sporným balíčkem škrtů. Takovou možnost si však kabinet nepřipouští. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám