Hlavní obsah

Firma Stavoenergo jako první na černé listině veřejných zakázek

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Na základě rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se ostravská firma Stavoenergo dostala jako první na takzvanou černou listinu veřejných zakázek (blacklist). Podle předsedy ÚOHS Petra Rafaje padělala dokumenty v tendru na kanalizaci za 225 miliónů v obci Baška na Frýdecko-Místecku, za což dostala pokutu 500 000 korun a zákaz plnění veřejných zakázek na tři roky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Rozhodnutí je pravomocné a Stavoenergo se proti němu neodvolala.

„Uchazeč předložil v nabídce sdružení nepravá a nepravdivá potvrzení Finančního úřadu a Okresní správy sociálního zabezpečení, která měla prokázat jeho základní kvalifikační předpoklady,“ vysvětlil Rafaj s tím, že Stavoenergo se v tendru v Bašce zúčastnila jako člen sdružení Čistá Baška.

Podle předsedy ÚOHS firma předložila k prokázání základních kvalifikačních předpokladů doklady o bezdlužnosti, které v zásadních údajích neodpovídaly skutečnosti a nebyly vydány orgány, jejichž jménem byly údajně vystaveny.

Daňové nedoplatky a dluhy

Hodnotící komise zjistila, že se jedná o falzifikáty úředních listin, když získala jak vyjádření Finančního úřadu Ostrava I, tak i Okresní správy sociálního zabezpečení Ostrava. Na základě této skutečnosti bylo sdružení Čistá Baška vyřazeno z další účasti v zadávacím řízení.

"Během správního řízení vyšlo najevo, že společnost Stavoenergo měla v inkriminované době evidovány daňové nedoplatky, dluh na pojistném na sociální zabezpečení i na příspěvku na státní politiku zaměstnanosti včetně penále pro neplacení pojistného," doplnil Rafaj.

Reklama

Výběr článků

Načítám