Hlavní obsah

Automobilka TPCA si loni udržela zisk, tržby jí ale klesly

Praha

Kolínská automobilka TPCA loni vykázala zisk 1,4 miliardy Kč, tedy zhruba stejně jako rok předtím. Tržby jí klesly o 14 procent na 44 miliard korun. Firma vyrobila 295 712 aut, což byl meziročně pokles o 11 procent.

Foto: archiv, Novinky

Výroba v kolínském závodě automobilky TPCA

Článek

Nižší obrat a tržby ve srovnání s rokem 2009 byly způsobeny poklesem výroby. „Podařilo se nám udržet dobré finanční výsledky, přestože počet vyrobených vozů klesl o 11 procent. Meziroční snížení objemu výroby je důsledkem velkých výkyvů v poptávce v uplynulých dvou letech, které byly způsobeny zejména šrotovným," uvedl prezident společnosti Satoši Tačihara. Podle něho by se automobilka měla k růstu výroby vrátit v příštím roce.

V roce 2009 automobilka vyrobila 332 489 vozů. Malé městské vozy Toyota Aygo, Citroën C1 a Peugeot 107 z Kolína se loni nejlépe prodávaly ve Francii, Itálii, Německu, Velké Británii a Nizozemsku. V těchto zemích skončilo 81 procent produkce. Automobilka navýšila v segmentu malých vozů podíl na evropském trhu na 21 procent.

TPCA je společný podnik Toyota Motor Company a PSA Peugeot Citroën. Výrobu zahájil v únoru roku 2005 a v současnosti zaměstnává 3600 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám