Hlavní obsah

České banky zafinancují miliardou eur stavbu železnice na Urale

– Brno/Moskva/Jakatěrinburg

České banky se chystají do konce roku poskytnout úvěr ve výši kolem jedné a půl miliardy eur (asi 36,6 miliardy Kč) na stavbu železnice na Urale. Česká strana má v Rusku postavit asi 350 kilometrů železnic pod vedením brněnské OHL ŽS. Uvedl to vedoucí zahraničního odboru firmy Zdeněk Zedníček.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Informaci o projektu v úterý zveřejnila také agentura ITAR-TASS s odvoláním na korporaci Ural průmyslový - Ural polární, která je spolu s plynárenským koncernem Gazprom a státními železnicemi RŽD jedním z účastníků projektu. O finanční stránce korporace rovněž v úterý jednala s bankami a OHL ŽS v Praze.

Podle Zedníčka bude projekt financován klubem bank, jehož lídrem je Česká exportní banka (ČEB). Dále je členem klubu UniCredit a ING. Jedná se o největší transakci mezi českými bankami a ruským průmyslem v poslední době. "Uskutečnění projektu je velice reálné," řekl Zedníček.

Půl na půl

Výstavba železnice o celkové délce 711 kilometrů má začít do konce letošního roku. Celkové náklady se odhadují na 150 miliard rublů (skoro 92 miliard Kč). Česká strana bude stavět zhruba polovinu železnice. "Zbytek tvoří asi osmikilometrový most přes Ob a zhruba dalších 300 kilometrů železnice. To bude dělat ruská strana," doplnil Zedníček.

Podle něj k podpisu smluv dojde pravděpodobně na podzim letošního roku. Projekt má pojistit Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP). Podle Zedníčka projekt podporuje i česká vláda a ministr průmyslu Martin Kocourek (ODS) o něm bude jednat patrně v dubnu v Rusku.

Reklama

Výběr článků

Načítám