Hlavní obsah

Na odstávce německých reaktorů mohou energetické firmy nakonec i vydělat

Frankfurt

Německo sice dočasně odstavuje nejstarší jaderné elektrárny, přesto může tento krok znamenat pro tamní energetické společnosti E.ON a RWE paradoxně příležitost k růstu zisku. Mohou sice natrvalo přijít o dva reaktory, nicméně nynější vývoj může vést k tomu, že zmizí nadbytečné kapacity a sníží se i tlak na pokles marží. Uvedl to list The Wall Street Journal (WSJ).

Článek

Akcie obou firem za minulý týden prudce oslabily, což analytici dávají do souvislosti s překvapivým oznámením kancléřky Angely Merkelové zcela změnit postoj k jaderné energetice. Politika Berlína totiž zpochybňuje vyhlídky odvětví, které až do katastrofy v Japonsku vypadaly jako sázka na jistotu.

Merkelová minulý týden pozastavila plán prodloužit životnost 17 jaderných elektráren. Uvedla, že o dalším postupu se rozhodne až podle toho, jak dopadnou bezpečnostní prověrky. Ty potrvají tři měsíce a mají zjistit skutečný stav a odolnost těchto elektráren. Vzhledem k přetrvávajícímu politickému tlaku Merkelová o den později nařídila uzavřít sedm nejstarších jaderných elektráren.

Kapacita výroby elektřinu v Německu se tak zhruba o pět procent snížila. To ale zároveň znamená, že firmy nebudou pociťovat až tak velký tlak na provozní marže, což by se mělo projevit růstem zisku.

Během plánované tříměsíční revize budou odstaveny dva reaktory, které provozuje E.ON, a dva reaktory, které provozuje RWE. Je přitom docela možné, že odstaveny budou už navždy. E.ON provozuje šest reaktorů a podíly má v dalších dvou, z nichž jeden bude rovněž odstaven. RWE provozuje celkem šest reaktorů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám