Hlavní obsah

Čtvrtina daňových výhod končí, mezi nimi i ta na stravenky, plánuje ministerstvo

– Praha

Zhruba čtvrtinu z celkových 118 výjimek hodlá v rámci nové koncepce daňové reformy zrušit ministerstvo financí (MF). Samotný tento krok by nakonec po uskutečnění všech změn měl do rozpočtu přinést zhruba 15 miliard korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Zaniknout by mělo nejen osvobození od daně u stravenek nebo režijních jízdenek, ale například i u příspěvku na výstroj u ozbrojených složek. Skončit by měl i odpočet od daně u příspěvku odborům, což už nyní vyvolává jisté napětí. U firem MF navrhuje zrušit například osvobození z příjmu u loterijních firem nebo zrušit investiční pobídky.

V případě zdanění fyzických osob úřad uvádí celkem 68 výjimek, z nichž by mělo být zrušeno celkem 22. U firem je to 50 výjimek, přičemž zrušit jich MF navrhuje sedm.

Ministerstvo chce v rámci reformy zrušit koncept superhrubé mzdy se sazbou 15 procent a nová sazba daně by měla být počítána z hrubé mzdy a činit 19 procent. Firmám by výše daně měla zůstat na 19 procentech. Ministerstvo počítá s účinností změn od roku 2013. [celá zpráva]

Není důvod nedanit

Ukončení daňového zvýhodnění u nejdiskutovanějších benefitů MF odůvodňuje tím, že neexistuje žádný sociální ani ekonomický důvod, aby uvedené příjmy nepodléhaly zdanění. Jako náhradu za to MF chce zavést zaměstnanecký paušál ve výši 3000 korun ročně. Ten by měl zohledňovat výdaje například na dopravu do práce nebo ošacení a nahradit právě daňová zvýhodnění. Zavedení paušálu přijde rozpočet zhruba na 13 miliard korun ročně, což podle MF odpovídá úsporám z utlumení výhod pro fyzické osoby.

Dalším diskutovaným zvýhodněním je odpočet úroků z hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření. MF je v návrhu nehodlá ihned rušit, ale plánuje jeho postupné utlumení. Odpočet by se měl snížit na 150 000 korun ročně ze současných 300 000 korun. Pro nové smlouvy uzavřené od roku 2012 by nebyl odpočet vůbec možný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám