Hlavní obsah

EU rozšířila sankce vůči Libyi, přibyli lidé i firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská unie rozšířila v pondělí sankce vůči libyjskému režimu o dalších 11 osob a devět firem. Rozhodli o tom v pondělí ministři zahraničí členských států EU.

Článek

Mezi jedenácti osobami jsou především členové libyjské vlády, bližší podrobnosti nebyly uvedeny. Muammar Kaddáfí a přes dvě desítky jeho blízkých spolupracovníků se na seznamu již nacházejí, stejně tak jako několik společností, kterým unie už dřív zmrazila kvůli podílu na násilnostech proti opozici finanční aktiva a činitelům navíc zakázala jezdit do zemí Evropské unie.

Jak uvedla agentura Reuters, seznam by se měl nadále rozšiřovat. Příští týden by se v něm měla objevit libyjská státní ropná společnost.

Kromě rozhodnutí o rozšíření restriktivních opatření vůči libyjskému režimu ministři schválili také zmrazení finančních prostředků 19 čelných egyptských činitelů, mezi nimi i bývalého prezidenta Husního Mubaraka.

Kromě Mubaraka, který Egyptu vládl 30 let a jenž 11. února pod tlakem opozičních bouří odstoupil, unie zmrazila i konta či aktiva některých členů jeho rodiny. Jde třeba o jeho ženu, dva syny a jejich manželky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám