Hlavní obsah

Obnova zdevastovaného Japonska potrvá až pět let, odhaduje Světová banka

– Singapur
Novinky, pit

Nedávné zemětřesení a následná vlna tsunami způsobily Japonsku škody odhadem až za 235 miliard dolarů (asi 4,1 biliónu korun), rekonstrukce ostrovní země může trvat až pět let. Uvedla to agentura AP s odkazem na prohlášení Světové banky (SB).

Článek

Katastrofa, která zpustošila severovýchod Japonska, letos způsobí pokles hrubého domácího produktu o 0,5 procentního bodu. Situace bude nejhorší přibližně do konce letošního pololetí, sdělila SB ve svém výhledu.

„Škody na obytných budovách a infrastruktuře jsou zcela bezprecedentní," připomněla SB. „Růst by měl stoupnout v následujících čtvrtletích s tím, jak se rozběhnou práce na obnově země,“ dodává SB s tím, že by mohlo jít až o období pěti let.

Celkovou výši škod odhaduje SB mezi 123 miliardami a 235 miliardami dolarů. Náklady, které spadnou na bedra komerčních pojišťoven, se budou pohybovat v rozmezí 14 miliard až 33 miliard dolarů (asi 242 miliard až 570 miliard korun). Japonská vláda dá z letošního rozpočtu na rekonstrukci zhruba 12 miliard dolarů, z příštího rozpočtu bude tato částka činit „mnohem víc“, připomíná SB.

„Narušení výrobního procesu, zejména v automobilovém a elektrotechnickém průmyslu, by mohlo i nadále působit problémy," nastínila banka s tím, že Japonsko svými výrobky významně zásobuje region východní Asie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám