Hlavní obsah

Automobilka Honda odkládá obnovení výroby, GM zavírá továrnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonská automobilka Honda Motor posunula plánované obnovení domácí produkce z neděle na středu. Americký výrobce automobilů General Motors (GM) musel kvůli nedostatku součástek zavřít jednu továrnu v USA. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Kim Kyung-Hoon, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Honda a další výrobci automobilů čelí značným problémům po pátečním zemětřesení a následné masivní vlně tsunami. Podle listu Wall Street Journal společnost Honda varovala prodejce v USA, že nemůže garantovat, zda se jí v některých japonských továrnách podaří vrátit výrobu na plný výkon dříve než v květnu.

V lednu Honda vyrobila v Japonsku přes 69 000 automobilů. Japonsko se na její celosvětové produkci podílí 22 procenty. Největší japonská i světová automobilka Toyota Motor ve středu sdělila, že nechá kvůli dopadům zemětřesení všech svých 12 hlavních montážních závodů v Japonsku zavřených až do 22. března.

Agentura Reuters již dříve upozornila, že uzavření japonských továren na výrobu automobilů a automobilových součástek v důsledku zemětřesení představuje hrozbu pro globální dodavatelský řetězec automobilového sektoru.

Největší americká automobilka GM oznámila, že kvůli nedostatku součástek způsobenému zemětřesením dočasně zastaví výrobu ve své továrně na dodávkové automobily v Louisianě. Dodala, že doufá v co nejrychlejší obnovení produkce. "Podobně jako ostatní globální automobilky budeme nadále pozorně sledovat události v Japonsku, abychom vyhodnotili jejich dopad na podnikatelské aktivity," uvedla firma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám