Hlavní obsah

Skupina G7 pomůže Japonsku uklidnit situaci na trhu

Novinky, pit
Tokio
Aktualizováno

Ministři financí a guvernéři centrálních bank skupiny nejvyspělejších ekonomik světa G7 se dohodli na společné akci na devizovém trhu, aby pomohli japonské ekonomice a oslabili jeho měnu. Uvedly to jednotlivé světové agentury.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jde o první společnou akci od roku 2000, kdy skupina G7 takto zasáhla na měnových trzích. Tento krok zaskočil i samotné Japonsko, ještě ve čtvrtek totiž Mezinárodní měnový fond (MMF) oznámil, že se domnívá, že Japonsko má dost vlastních prostředků.

„Jak říkáme už dlouho, nadměrné kolísání a neuspořádané pohyby směnných kurzů mají nepříznivé dopady na hospodářskou a finanční stabilitu,“ sdělila skupina G7 ve svém prohlášení.

"Je to první koordinovaná intervence od roku 2000, takže bude mít na trh velký dopad," připomněla Kathy Lienová z newyorské firmy pro výzkum devizového trhu GFT. "Jediný typ intervence, který skutečně funguje, je koordinovaná intervence," doplnila.

Nebezpečí silného jenu

Během tohoto týdne se dostala japonská měna na nejvyšší úroveň k dolaru od dob druhé světové války, což ještě zvýšilo obavy ohledně zotavení ostrovní země postiženě ničivým zemětřesením a následnou vlnou tsunami.

Trh po oznámení G7 srazil kurz jenu k dolaru o více než tři procenta na 81,75 JPY. Díky tomu akcie na tokijské burze zpevnily o téměř tři procenta.

„Kurz JPY/USD v reakci vystoupal téměř k úrovni 82, zatímco ještě během včerejšího asijského obchodování se pohyboval na svém historickém minimu 76,25,“ uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Otázkou podle něj zůstává, do jaké míry budou tyto intervence úspěšné. „Je ale zřejmé, že centrální banky budou ochotny znovu intervenovat, pokud by se kurz vrátil pod hranici 80,“ dodal.

Japonská centrální banka v pátek napumpovala do trhů další tři bilióny jenů (přes 644 miliard korun) ve snaze podepřít důvěru a zajistit likviditu.

G7 se skládá z USA, Japonska, Německa, Francie, Velké Británie, Itálie a Kanady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám