Hlavní obsah

Poláci dodají Českým drahám tři desítky motorových jednotek

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České dráhy (ČD) a polská společnost PESA Bydgoszcz uzavřely kontrakt na dodávku 31 dvoudílných motorových jednotek v hodnotě téměř dvou miliard korun. Polská firma zvítězila v mezinárodním výběrovém řízení, jak uvedl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Článek

„Nové motorové jednotky podstatným způsobem zkvalitní cestování na frekventovaných tratích ve čtyřech krajích v Čechách a na Moravě,“ uvedl generální ředitel ČD Petr Žaluda. Konkrétně půjde o Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Zlínský kraj.

Soupravy nabídnou podle Žaludy moderní klimatizovaný interiér pro přibližně 120 sedících cestujících. V soupravě bude také univerzální prostor pro přepravu velkých zavazadel, jako jsou kočárky nebo jízdní kola. Samozřejmostí bude vybavení pro vozíčkáře včetně bezbariérové toalety s uzavřeným systémem nebo moderní audiovizuální informační systém.

Motorová jednotka bude dlouhá přes 43 metrů a dosáhne maximální rychlosti 120 kilometrů za hodinu.

Regionální operační programy Evropské unie se aktuálně podílejí na spolufinancování 17 souprav, a to do výše až 40 %. Proto byla podle Petra Žaludy při přípravě projektů důležitá úzká spolupráce s kraji.

"Po italském, ukrajinském, litevském a maďarském trhu se Česká republika stává naším dalším exportním trhem. Jsem přesvědčen, že námi vyrobená vozidla budou pro dopravce, ale hlavně pro samotné cestující, znamenat novou kvalitu na českých kolejích," sdělil předseda představenstva PESA Tomasz Zaboklicki.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám