Hlavní obsah

EU ruší clo na obuv dováženou z Číny a Vietnamu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Od dubna končí platnost cla ve výši 16,5 procenta na koženou obuv dováženou z Číny a Vietnamu do zemí Evropské unie (EU). Uvedl to server EUobserver s odvoláním na oficiální věstník EU.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dlouhotrvající cla zavedená v roce 2006 tak musí skončit k 31. březnu, informuje věstník. Protože však toto rozhodnutí může mít vliv na evropské producenty obuvi, zejména pak malé a střední podniky, bude Evropská komise celou situaci během jednoho roku monitorovat.

Pokud budou zjištěny negativní dopady, Brusel učiní vhodná opatření.

Proti prodloužení platnosti cel vystupovaly zejména skandinávské země a Velká Británie, naopak jižní státy jako Itálie a Španělsko, kde je obuvnický průmysl stále důležitou součástí tamní ekonomiky, volaly po jejich pokračování.

V roce 2010 podala Čína stížnost na EU ve věci cla u Světové obchodní organizace (WTO). Evropská obuvnická aliance, zastupující výrobce, rovněž přivítala konec této daně. Podle svých slov však zůstane „bdělá“, jak uvedla v prohlášení.

„Uváděné zatížení dovozů z Číny a Vietnamu se týkalo pouze části usňové obuvi (prosazeno zejména výrobci z Itálie), které nemá na naši sportovní obuv žádný vliv. Tedy ani její zrušení,“ uvedl pro Novinky Petr Lajžner, předseda představenstva společnosti Botas.

Reklama

Výběr článků

Načítám