Hlavní obsah

Ve sporech mezi Českem a společností WIC o 14 miliard je naděje na smír

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo financí ČR zahájilo jednání o smíru s americkou investiční společností The Washington Investment Company LLC (WIC), která připravuje dvě na sobě nezávislé mezinárodní arbitráže s českým státem za zmařené investice v ČR. Obě strany se dohodly, že během tří týdnů by mělo být jasné, zda je možné dosáhnout dohody o narovnání a obě arbitráže odvrátit. Uvedl to mluvčí WIC Miroslav Slaný.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V prvním sporu si firma WIC po ČR nárokuje 12 miliard korun. Spor vznikl v roce 2007 v souvislosti s postupem Lesů ČR, které po změně svého vedení ukončily dojednané zakázky na dodávky informačních technologií a služeb s firmami Aventic International a A-Services.

Druhý spor souvisí s postupem daňové správy vůči několika firmám skupiny WIC group a Sei group.

Radek Šnábl, který má arbitráže na ministerstvu financí na starosti, týdeníku Ekonom potvrdil, že první schůzka proběhla, a rozhodnutí o dalším postupu podle něj opravdu padne během několika týdnů. Nechtěl však nijak předjímat, zda dojde skutečně k smíru.

"Byla to rutinní první schůzka v rámci půlroční lhůty, která vždy běží od oznámení sporu do zahájení samotné arbitráže. K ničemu nás zatím nezavazuje, všechno důkladně analyzujeme," řekl.

WIC je americká mezinárodní investiční společnost, která spravuje švýcarský privátní kapitál. Působí v USA, ve střední a východní Evropě a na Dálném východě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám