Hlavní obsah

Klaus se opřel do kritiků jádra

Právo, Novinky, Michael Švec, Martin Pitro
Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus ve středu odsoudil volání po přehodnocení role jaderné energetiky. Negativní hlasy ohledně jádra se v reakci na japonskou krizi ozývají z některých států Evropská unie.

Článek

„Považuji tyto hlasy v Evropě za oportunistický populismus, se kterým v žádném případě nemohu souhlasit. Pokud má někdo domácí politické potíže, neměl by se jich zbavovat takovými výroky,“ řekl Klaus po setkání se svým slovinským protějškem Danilo Türkem, který je v Praze na pracovní návštěvě.

Situace v japonské jaderné energetice podle Klause zůstane pod kontrolou. To, že nastalou situaci japonské „elektrárny přežily tak dobře, jak je přežily, je důkazem, že jaderná energetika je v principu bezpečná“, dodal.

Také Türk varoval před ukvapenými rozhodnutími. „Jsme ve Slovinsku znepokojeni z některých ohlasů, které se objevily jako reakce na situaci, která je svého druhu mimořádná,“ upozornil. „Nastal čas, aby se odborně pojednalo o všech vzniklých problémech. Není ale čas na politická rozhodnutí, nebo dokonce na šíření paniky,“ apeloval Türk.

„Vyzval bych ke střízlivé a zralé úvaze a chtěl bych varovat proti všem pokusům rozsévání populismu a šíření paniky,“ uzavřel.

Německá "hysterie" posílá cenu elektřiny vzhůru

Nejzávažnější krok zatím učinilo Německo, které v úterý na základě jaderné krize v Japonsku odstavilo sedm svých nejstarších jaderných elektráren vyrobených před rokem 1980 na dobu tří měsíců. Během této doby chce vláda v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou zkontrolovat provoz všech svých sedmnácti jaderných elektráren.

Tento krok způsobil růst cen elektřiny v Evropě, jak připomíná ve středu deník Financial Times. Navýšení se má týkat kromě Německa dále především Španělska a Francie.

Slovinský prezident, kterého do ČR doprovodila početná delegace podnikatelů, se kromě setkání s Klausem v Praze zúčastnil i česko-slovinského podnikatelského fóra.

Reklama

Výběr článků

Načítám