Hlavní obsah

V Česku proběhla jedna z prvních plateb v čínské měně renminbi

Novinky, pit
Praha

Mezinárodní banka HSBC uskutečnila jednu z prvních transakcí v čínské měně renminbi (RMB) v České republice. Transakce byla realizována pro českou společnost Alpine Pro, která se zabývá prodejem outdoorového a sportovního oblečení, doplňků a obuvi.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Tato transakce navazuje na rozšíření pilotního programu čínské vlády z června 2010, jehož cílem je umožnit využívání RMB v přeshraničním obchodě mezi vybranými společnostmi z kontinentální Číny a členskými zeměmi Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN).

„Existuje předpoklad, že během pěti let bude zhruba asi 30 % čínského zahraničního obchodu probíhat v RMB. Čínská měna se tak může stát jednou ze tří nejpoužívanějších měn světového obchodu,“ říká Filip Koutný, ředitel oddělení Treasury české pobočky HSBC Bank plc.

HSBC poskytuje finanční transakce v čínské měně nejen v České republice, ale také v Asii, Tichomoří, Austrálii či Americe.

Alpine Pro je v současné době firmou s největší sítí outdoorových prodejen na českém trhu a své zboží distribuuje v dalších více než 20 zemích světa.

Renminbi je synonymem pro jüan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám