Hlavní obsah

Únorové ceny v českém průmyslu rostly nejrychleji za 29 měsíců

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ceny průmyslových výrobců v únoru zrychlily meziroční růst na 5,4 % z lednových 4,6 %. Jde tak o nejrychlejší růst za 29 měsíců. Informoval o tom Český statistický úřad. Proti lednu ceny v průmyslu stouply o 0,5 %.

Článek

Podle analytika Michala Brožky z Raiffeisenbank stouply ceny v souladu s očekáváním. „Za zvyšováním cen v průmyslu v únoru stály především chemické látky, potraviny a kovy. Struktura nepřekvapuje,“ uvedl Brožka. Podle něj dosáhl meziroční růst cen v průmyslu vrcholu a nyní by se měl zvolna snižovat.„Na konci roku očekáváme mezi meziroční míru růstu cen v průmyslu pod 3,5 %,“ domnívá se Brožka.

Z hlediska historického se ceny v průmyslu nyní v průměru nacházejí na podobné úrovni jako v létě roku 2008. Tehdy se ceny ropy však nacházely kolem 130 dolarů za barel, v současné době je to "jen" kolem 113 dolarů za barel.

Z hlediska tempa působí podle Brožky znepokojivěji ceny zemědělských výrobců, které v únoru v průměru meziměsíčně vzrostly o 5,1 %. Jejich meziroční tempo růstu zrychlilo na 29,7 % (v lednu 23,0 %) a dá se očekávat přetrvávající tlak na růst cen potravin. „Co se úrovně týče, ceny v zemědělství se nacházejí 14 % pod úrovní vrcholu z poloviny roku 2008,“ připomněl Brožka.

V případě cen stavebních prací došlo v únoru k nepatrnému meziměsíčnímu zvýšení o 0,1 %, ale meziroční srovnání je stále v mínusu 0,3 %. Služby pro podnikatelskou sféru v únoru zdražily o 0,3 % a v meziročním srovnání se přehouply ze záporného teritoria do cenového růstu o 0,4 %.

Reklama

Výběr článků

Načítám