Hlavní obsah

Inspekce loni zakázala méně hraček

Praha

Česká obchodní inspekce (ČOI) během loňského roku zakázala v Česku prodej 12 901 kusů hraček v celkové hodnotě 1,3 miliónu korun. Ve srovnání s rokem 2009 je množství i hodnota zakázaných hraček zhruba o polovinu menší. Sdělil to mluvčí inspekce Tomáš Vozáb.

Článek

Inspektoři loni uskutečnili 5055 kontrol. Porušení požadavků stanovených na hračky při uvedení na trh zjistili v 556 případech. Z toho ve 198 případech se jednalo o porušení nařízení vlády o hračkách.

V rámci vyhledávacích akcí evropského výstražného systému Rapex dohledala ČOI na českém trhu celkem deset typů hraček, u nichž bylo nejčastějším rizikem nebezpečí udušení malými částmi. Ve dvou případech měly hračky nadlimitní obsah ftalátů, což jsou změkčovadla užívaná při výrobě plastů, která poškozují imunitní systém člověka a mohou způsobovat například neplodnost.

ČOI současně v roce 2010 posoudila 57 typů hraček, požadavkům bezpečnosti nevyhovělo 35 z nich. "Ve většině případů se jednalo o riziko polknutí malých částí, zejména u různých plastových nebo plyšových hraček, nebo o nebezpečí udušení, jako v případě bobtnavých zvířátek," sdělil mluvčí.

Vláda ve středu schválila nařízení, které stanoví nové technické požadavky na hračky. Nařízení má pomoci odstranit nebezpečné hračky z tuzemského trhu, upravuje zejména chemické vlastnosti hraček. Nová pravidla mají začít platit od 20. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám