Hlavní obsah

Španělsko má snížený rating a může být ještě hůř

Novinky, pit
Madrid

Mezinárodní ratingová agentura Moody’s sáhla ke snížení ratingu Španělska o jeden stupeň na Aa2. Zároveň upozornila, že je možné další snižování. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Španělský premiér Luis Rodriguez Zapatero

Článek

Španělsko podle ratingové agentury podceňuje náklady na restrukturalizaci bankovního sektoru, které by se mohly vyšplhat na 40 až 50 miliard eur (až 1,2 biliónu Kč). To je více než dvojnásobek oproti dosavadním prognózám španělské vlády. Pesimistické scénáře však hovoří až o 120 miliardách eur (až 2,9 biliónu korun), které by byly potřeba vzít ze státní pokladny.

„Stav veřejných financí Španělska zůstává vychýlen směrem dolů,“ uvedla agentura. Přesto se země stále nachází v investičním pásmu. Pro srovnání, sousední Portugalsko má o dva stupně nižší rating, rating Řecka se nachází hluboko ve spekulativním pásmu.

"To je jasně negativní signál. Pro banky to bude znamenat těžší a dražší přístup k financování," řekl analytik Juan Rodriguez Rey z Banco Sabadell.

Moody’s také uvedla, že 9 ze 17 autonomních regionů Španělska porušilo cíle rozpočtového deficitu. To vyvolává pochybnosti nad schopností centrální vlády vykonávat dostatečnou kontrolu nad regiony v zájmu zajištění dodržování cílové hodnoty schodku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám