Hlavní obsah

Ve hře jsou tři sazby DPH

Právo, rsk, luk, dan

Po vlně nevole, jež vyvolala chystaná penzijní reforma a zvýšení DPH, přijdou Věci veřejné (VV) na dnešní jednání špiček vládní koalice s novými návrhy. Podle zdrojů Práva je ve hře zvýšení nižší sazby z deseti na 13 či 15 procent, nebo tři daňová pásma počínající nulovou sazbou DPH. To by však mohlo narazit, neboť ČR si před vstupem do EU vyjednala jen dvě sazby.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedové koaličních stran. Zleva Karel Schwarzenberg (TOP 09), Petr Nečas (ODS) a Radek John (VV)

Článek

Spekuluje se i o jednotné sazbě 17 procent, jak to žádají podnikatelé v Hospodářské komoře.

Spory ohledně penzijní reformy zaměstnaly koaliční strany natolik, že zarazily debaty o dalších změnách, například o zdravotnictví. V koalici navíc panují obavy, že by dojednanou reformu mohl kromě Senátu, kde dominuje ČSSD, vetovat i prezident Václav Klaus. Přehlasování koaliční většinou 118 hlasů by pak zabralo víc času a není jisté, zda by se změny stihly do 1. října, jak chce vláda.

„Je třeba opět sednout ke stolu. Jak řekl prezident, reforma je otázkou komunikace a koncepce a nad obojím se chceme pobavit. Nejprve je ale třeba dokončit debatu k důchodové reformě. Dokud nebude jasno, tak naředit veřejnou debatu dalším tématem, například zdravotnickou reformou, by bylo nekoncepční,“ řekl včera ministr dopravy Vít Bárta (VV).

Premiér Petr Nečas (ODS) včera také uznal, že je reformu třeba vysvětlit. „Důchodová reforma byla politicky potvrzena minulou středu a čas na vysvětlování začíná běžet teď. Musí být vyvráceny mýty a falešné pověsti, které se vybudovaly rychleji, než byla reforma upečena,“ dodal.

„Přehlížet veřejnost by bylo pokrytectví“

Důchodovou reformu dosud neschválil klub VV. Někteří poslanci, jak informovalo včerejší Právo, se však ostře stavějí proti zvyšování DPH – například Stanislav Huml uvedl, že mezi VV neexistuje ohledně reformy shoda.

Josef Novotný poukázal na to, že zrušením výjimek pro hazard by mohlo na penzijní účet dorazit sedm miliard korun.

Další poslanec a vyjednavač VV Martin Vacek uznal, že sám je pro „lidovější“ podobu reformy. „Veřejnost zareagovala. Pokud někdo necítí tlak na to, co změny mohou způsobit, tak je to pokrytectví,“ řekl Právu.

Podle něj je třeba zvážit, zda vyjednaná reforma je přínosem a zda příliš nezasáhne nejchudší. Vacek dodal, že mediální výstupy koaličních partnerů dávají naději na případné změny.

„Podle mě je správný čas se vrátit minimálně o pět šest kroků zpět a bavit se o tématech, která měla být otevřena: tedy více sazeb DPH a pobavit se o tom, zda by neměla být hladina úrovně DPH odstraněna a zda by v nižší sazbě neměly být i jiné položky, nejen základní potraviny. Osobně bych si dokázal představit nulovou sazbu na potraviny, knihy, noviny a časopisy. ČR je zralá minimálně na dvě úrovně DPH,“ uvedl.

Nulovou sazbu na některé položky má například Británie, Švédsko, Belgie, Irsko, Polsko, Finsko, Dánsko. V Británii je nulová DPH na knihy, léky, potraviny a nápoje, zdravotnické pomůcky či oblečení pro děti.

Podle informací Práva se VV budou snažit do snížené sazby vtěsnat i položky, které jsou pro rodiny s dětmi důležité, například pleny.

Vyjednavač a poslanec VV Michal Babák přiznal, že názory na klubu VV se různí. „Každý máme trochu jiný názor, je to logické. Je ale třeba si uvědomit, že musíme vyjednat konsensus, ve Sněmovně VV nemají 118 poslanců, abychom mohli prosadit kompletní koncepci své důchodové reformy,“ uvedl.

Ministr Bárta uvedl, že si nemyslí, že by se VV kvůli reformě rozkládaly. Na dotaz, co říká na to, že od VV odešel na protest kvůli dojednané reformě její hlavní expert na penze Pavel Rusý, odpověděl: „To, co se děje, oprávněně vyvolává určité vášně.“

Kalousek: nebudu řešit populismus

Relativizování koaliční dohody véčkaři se nelíbí TOP 09. Ministr financí Miroslav Kalousek je pro dodržení dohody. „Pokud někdo chce dohody změnit, tak musí přijít a říci, že je chce změnit a proč. O tom se dá vždy jednat, pokud tam jsou jiné důvody než populistické,“ uvedl. Pokud bude dohoda přehodnocována, bude se podle svých slov snažit, aby v DPH nebyly žádné výjimky.

Kalousek i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) bude reformu dnes vysvětlovat poslancům TOP 09. Jejich výhrady lze čekat jen výjimečně. „Můj názor k důchodové reformě je relativně kritický, tak ho chci sdělit nejdříve svým kolegům,“ řekl Právu poslanec Stanislav Polčák.

Jeho kolegyni Heleně Langšádlové zase chybějí analýzy, zda bude systém stabilní. „Druhý pilíř je navržen jako dobrovolný, což je podle mého velká proměnná a bude záležet, kolik lidí se do systému zapojí a zda tento krok bude systém stabilizovat,“ uvedla.

Poslanec Václav Kubata zase souhlasí s kritiky, že vládě se to nedaří vysvětlovat, jinak stojí za svými ministry. „Reforma, i sebegeniálnější, když není správně podaná, tak jí občané neporozumějí,“ uvedl.

Pražský poslanec František Laudát by v případě zrušení výjimek souhlasil se snížením sazby o dvě procenta dolů.  Podle svých slov ale nechápe, že VV vládu kvůli reformě torpédují. „Rozkolísávat vládu vnitřní kritikou není podle mého nejlepší,“ poznamenal.

Předseda rozpočtového výboru Sněmovny Pavel Suchánek (ODS) na dotaz Práva uvedl, že diskutovat se dá o všem. Preferuje nicméně jednotnou sazbu. „Když budeme dělat mix sazeb, tak to je moře výjimek, začnou se ozývat lobbistické skupiny. Čím méně výjimek, tím lépe,“ řekl Právu.

Senátor Zdeněk Schwarz a europoslanec Edvard Kožušník (oba ODS) včera přišli s návrhem kompenzovat dopady DPH zrušením koncesionářských poplatků. Výše TV poplatku je 135 korun, rozhlasového 45 korun, domácnost by tedy za rok ušetřila 2160 korun. Již jednou stejný návrh neprošel.

Reklama

Výběr článků

Načítám