Hlavní obsah

Na karlovarské záchrance nadále nedodržují zákoník práce

Právo, Rudolf Voleman
Karlovy Vary

Karlovarská krajská záchranná služba ve své činnosti nadále porušuje zákoník práce. Vyplynulo to z následné kontroly úředníků Krajského úřadu v Karlových Varech. Následná kontrola byla na záchrance provedena zhruba rok poté, co ta první kontrola zjistila závažná pochybení.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vedení kraje se zatím závěry následné kontroly nezabývalo a chystá se na to až na svém jednání v pondělí 21. března.

„Následná kontrola nepřinesla žádné novinky,“ uvedl karlovarský krajský radní pro zdravotnictví Václav Larva (ČSSD). „Opětovně byly zjištěny problémy s přesčasovou prací. Kontrola přinesla obdobná pochybení, jako kontrola první, i když byla do jisté míry ta pochybení korigována,“ dodal, ale přitom nechtěl prozradit podrobnosti ze závěrů následné kontroly.

„Detaily uveřejníme později,“ uvedl Larva. Vysvětlil to tím, že rada kraje projednání tohoto bodu stáhla nakonec z programu svého pondělního jednání. „Závěry kontroly včetně analýzy a návrhů řešení dostane rada kraje na stůl v pondělí 21. března,“ vysvětlil.

Pobírali pohádkové platy

Právo se o výsledky následné kontroly zajímalo už na podzim minulého roku. Nejdříve vedení kraje přislíbilo výsledky této kontroly právě do konce roku 2010. Později termín několikrát posunulo až na druhou polovinu března s Larvovým vysvětlením, že přednostně vedení kraje řešilo krizi ohledně protestní akce lékařů Děkujeme, odcházíme!

K výsledkům následné kontroly se nechtěl v úterý vyjádřit ani ředitel záchranky Ivo Tukinski. Nejdříve byl pracovně zaneprázdněn a pak po mluvčím záchranky Lukáši Huttovi Právu oznámil, že se k věci nebude vyjadřovat. „Veškeré informace ke kontrole bude sdělovat kraj jakožto zřizovatel krajské záchranné služby,“ uvedl Hutta.

Právo jako první vloni zveřejnilo skandální výsledky první kontroly, z které vyplynulo porušování zákoníku práce ze strany záchranky. Z kontroly tehdy vyplynulo, že někteří z lékařů záchranné služby pobírali z veřejných peněz pohádkové mzdy, které se pohybovaly mezi 100 až 140 tisíci korun měsíčně.

Brali přes milión ročně

Nejméně šest zaměstnanců záchranky si takto přišlo za rok na více než milión korun, přičemž některým se plat vyšplhal až k částce ve výši 1,7 miliónu korun za rok. Tito zaměstnanci měli kromě hlavního pracovního poměru uzavřenou smlouvu i na vedlejší pracovní poměr.

Kontrola dále například prokázala, že jeden ze zaměstnanců si za rok vydělal na vedlejšák uzavřený na půl úvazku více peněz než na hlavní pracovní poměr. K pohádkovým platům se tak lékaři dostali tím, že vykazovali enormní počet přesčasů. Opakovaně v měsíci vykazovali nepřetržitě odpracované hodiny v celkové výši bezmála 80 hodin, tedy drželi více než třídenní služby. Z protokolu dále vyplývalo, že tři dny v kuse držel jeden z lékařů šichtu sedmnáctkrát v roce.

Kontroloři tehdy konstatovali, že tento postup je v rozporu se zákoníkem práce, který nařizuje mezi směnami minimální osmihodinový odpočinek, a to s ohledem na bezpečnost při vykonávání této zodpovědné profese.

„Je to špatně, že lékaři slouží tak dlouhé šichty a jsou unaveni. Neměl jsem ale jinou možnost, protože máme nedostatek lékařů,“ prohlásil tehdy šéf záchranky. Vedení kraje v souvislosti s výsledky minulého auditu  reagovalo tím, že Tukinskému nevyplatilo odměny a nařídilo mu, aby zjednal nápravu. Nyní jejich vyplácení zatím odložilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám